.::Dragon Ball GT::.

Dragon Ball GT_Super Saiyan
 
VisegradPrijemPortalČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj seLista članovaKorisničke grupePristupi

Delite | 
 

 Web 2.0...

Ići dole 
AutorPoruka
SuperSaiyan
Admin
avatar

Muški
Broj poruka : 888
Godina : 26
Lokacija : Visegrad(RS)
Job/hobbies : Karate
Datum upisa : 26.01.2008

PočaljiNaslov: Web 2.0...   20th Mart 2008, 17:58

Projekat SproutLiner nudi jednostavnu i upotrebljivu To-Do listu

Dolaskom tehnologije AJAX (Asynchronous JavaScript and XML), otvorile su se nove, do tada neviđene mogućnosti za pružanje različitih web-baziranih usluga. Uz korišćenje naprednih funkcija koje pruža ova tehnologija, programeri su u mogućnosti da zamisle i realizuju web aplikacije koje sve više po načinu funkcionisanja p na desktop programe. Glavna karakteristika ovakvih web aplikacija, koju krajnji korisnici mogu lako da primete, jeste odsustvo funkcije Submit, tj. nije potrebno kliknuti na odgovarajuće dugme da bi se promena sačuvala na strani servera i nije potrebno ponovo učitavati istu stranicu da bi unete izmene postale vidljive.

AJAX nalazi sve veću primenu na Internetu, i inicira rađanje novih i interesantnih projekata. Jedan takav je SproutLiner Beta (sproutliner.com), koji predstavlja hijerarhijsku To-Do listu, ali sa prisutnim proširenjima može poslužiti kao plan projekta pogodan za prezentaciju klijentima.

Umeren nivo privatnosti

Kada se učita prva stranica lokacije, može se primetiti odsustvo polja za unos korisničkog imena i lozinke. S obzirom na to da je svima već dosadilo da i za najbezazleniji web servis koriste ovakav pristup, ovo je olakšavajuća promena.

Da bi se kreirala web stranica za formiranje novog projekta, potrebno je samo u polje pri vrhu polazne stranice uneti željeni naslov lične web To-Do liste. Ako je takvu stranicu već kreirao neki drugi korisnik, neće se ništa posebno desiti, jedino što će ona biti učitana. Ali u slučaju da web stranica koja odgovara unetom naslovu ne postoji na ovom sistemu, ona će biti automatski kreirana i prikazana u prozoru web browsera.

Ovakav pristup ne može garantovati da niko sem korisnika neće videti sadržaj web stranice koja je kreirana, ali ako se za naslov upotrebi nekoliko reči uz kombinaciju brojeva i specijalnih znakova, vrlo je mala verovatnoća da će neko slučajno „nabasati”. Kreatori ovog servisa potrudili su se da Google roboti za indeksiranje ne pristupaju korisničkim stranicama, tako da zlonamernom znatiželjniku ostaje samo mogućnost da sa polazne stranice nagađa ime projekta, što može da bude jednako teško kao i „provaljivanje” lozinke. U svakom slučaju, servis SproutLiner ne bi trebalo smatrati pogodnim za poverljive sadržaje, tako da odgovornost za neovlašćeno otkrivanje sadržaja snose sami korisnici.

Krajnje intuitivno

Kreiranje To-Do liste veoma je jednostavno. Potrebno je samo selektovati prvi unos i pritisnuti Enter radi kreiranja novog slobodnog polja za unos sledeće stavke. Ako se nakon unosa ove stavke pritisne kombinacija ‘Shift‘ i ‘Enter‘, uneta stavka postaje „dete” stavke koja se nalazi iznad nje. Na ovaj način se mogu formirati hijerarhijski odnosi između To-Do unosa.

Svaki To-Do unos može da ima dodatne odrednice kao što su: prioritet, polje za komentar i CheckBox za bilo kakvu potvrdu. Ove kolone se dodaju putem linka New Column, a korisnik može da ih nazove po želji. U koloni koja se definiše kao lista, korisnik može da izlista opcije poput: visoki prioritet, srednji prioritet, urađeno, ili bilo šta što bi u nekom projektu bilo odgovarajuće. Kada se kolona pojavi na stranici, dobija se padajući meni iz kojeg korisnik bira ove opcije za bilo koji To-Do unos iz prve kolone.

Kolona sa tekstualnim poljima može da bude vrlo korisna. Ovde posetioci ili kreatori liste mogu ostavljati kratke komentare, što se radi tako što se klikne u odgovarajuće polje za tekst. A zahvaljujući tehnologiji AJAX, ovaj unos biće sačuvan bez bilo kakve dodatne intervencije. Ako se levim tasterom miša pritisne siva kockica pored imena kolone, dobija se mogućnost njenog proširenja. I na kraju, stranica sa listom može se sačuvati u Bookmarks unosima browsera tako što se klikne desnim tasterom na znak „#” pored imena liste i izabere Bookmark This Link.

Sve u svemu, simpatičan web servis nove generacije, koji može da bude koristan u prezentovanju napretka nekog projekta klijentima, ili čak za privatnu To-Do listu.

_________________Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nikola.forumakers.com
 
Web 2.0...
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
.::Dragon Ball GT::. :: Media,Net & TV :: Computers & Co. :: Internet-
Skoči na: