.::Dragon Ball GT::.

Dragon Ball GT_Super Saiyan
 
VisegradPrijemPortalČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj seLista članovaKorisničke grupePristupi

Delite | 
 

 AirLive WMU-6500FS

Ići dole 
AutorPoruka
SuperSaiyan
Admin
avatar

Muški
Broj poruka : 888
Godina : 26
Lokacija : Visegrad(RS)
Job/hobbies : Karate
Datum upisa : 26.01.2008

PočaljiNaslov: AirLive WMU-6500FS   20th Mart 2008, 01:29

Možemo reći da smo konačno dočekali vreme kada neograničeni pristup Internetu velikim brzinama nije nešto o čemu možemo samo da maštamo. Mnogi u svojim domovima imaju širokopojasne konekcije na Internet, bilo preko bežičnog kablovskog ili ADSL provajdera, a podrazumevaju se paketi koji nude neograničen transfer podataka u toku meseca. Logično je da će korisnici svaki trenutak u kojem ne surfuju iskoristiti za download materijala sa Interneta. Računari rade po ceo dan i noć i svlače jedinice i nule koje se na hard diskovima korisnika pretvaraju u muziku, filmove, igre. A računar koji radi troši struju i greje se, dok brojni ventilatori koji ga hlade stvaraju buku. Kao da nam je pored ulične buke neophodno i zvrjanje računara cele noći. Na svu sreću, postoji i veoma elegantno rešenje za to.

AirLive WMU-6500FS se na sajtu proizvođača nalazi u odeljku Multimedia. To je bilo možda najneutralnije rešenje, jer je zaista teško odrediti primarnu funkciju ovog uređaja i svrstati ga u neku klasu. Najlakše bi ga bilo definisati kao NAS (Network Attached Storage), odnosno WMU-6500FS je eksterno kućište za 3,5-inčni hard disk koji se priključuje na mrežu. Izrađen je od brušenog aluminijuma, koji osim osećaja sigurnosti pomaže i odvođenju toplote. Unutrašnjosti uređaja jednostavno se pristupa odšrafljivanjem dva zavrtnja na poleđini uređaja, nakon čega se iz aluminijumskog „omota” izvlači štampana ploča na koju se ušrafljuje hard disk. Odlično je što su podržana oba standarda, ATA i SATA, tako da postoje odgovarajući kablovi za prenos podataka i napajanje. Najveći protivnik elektronike je njeno zagrevanje, a u ovom uređaju, nažalost, ne postoji ventilator koji bi izvlačio vruć vazduh. Međutim, pošto na zadnjoj strani uređaja postoji ležište za ventilator, iole veštiji sa šrafcigerom mogu da se snađu i obezbede hlađenje za koje je AirLive očigledno u poslednjem trenutku odlučio da nije neophodno. Za napajanje uređaja koristi se isporučeni ispravljač na 12 V.

WMU-6500FS se na žičnu mrežu povezuje preko 10/100 Mbit LAN porta koji ima Auto MDI/MDIX funkciju za detektovanje tipa mrežnog kabla. Za bežično povezivanje koriste se 802.11b i g standardi, kao i Turbo-G standard koji omogućava protok brzinom od 125 Mbit/s, ukoliko ga podržava drugi uređaj u bežičnoj mreži. Kada je u pitanju bežična mreža, WMU-6500FS može da radi kao klijent, kao Access Point, kao WDS Bridge i kao WDS Repeater. Za zaštitu je odgovorna 64/128 bit WEP, WPA ili WPA2 enkripcija.

U okviru mreže, WMU-6500FS se pojavljuje kao Samba Server. Ukoliko na operativnom sistemu nije podržan Microsoftov File Sharing, fajlovima na uređaju može se pristupiti i preko FTP-a. Sva podešavanja uređaja vrše se kroz web interfejs iz bilo kog internet browsera ili preko aplikacije koja se dobija na CD-u uz uređaj (a koja radi identično prvom metodu). Osim podešavanja parametara žične i bežične mreže, moguće je definisati i dozvole pristupa fajlovima koji se nalaze na uređaju. Kreiranjem korisničkih imena i nameštanjem šifara, moguće je podesiti zaštićene direktorijume kojima pristupa samo određeni korisnik, kao i podesiti raspoloživu količinu prostora na disku za svakog korisnika (Quota). WMU-65000FS podržava diskove formatirane u FAT, FAT32 i Ext2 fajl sistemu, a ukoliko je disk nov, moguće ga je formatirati iz web interfejsa, ali samo u Ext2. Iako je u stanju da čita diskove formatirane u NTFS, na njih neće moći da snima, pa će mogućnosti ovog uređaja o kojima ćemo sada nešto više reći ostati neiskorišćene.

Konačno dolazimo do opcija ovog uređaja koje pružaju rešenje problema sa početka teksta. Naime, AirLive je u WMU-6500FS ugradio download manager. Osim FTP i HTTP downloada, podržani su i torrenti. Između FTP i HTTP downloada ne postoji razlika u korišćenju. Zadavanje downloada svodi se na davanje internog imena procesu, unošenje internet adrese fajla i izbor direktorijuma na hard disku u kojem će taj fajl biti snimljen. Kod FTP downloada moguće je podesiti i port, kao i uneti korisničko ime i šifru ukoliko server zahteva autorizaciju. Osnovni nedostatak odmah je jasan: na ovaj način je zgodno skidati samo velike fajlove. Dodavanje velikog broja fajlova je mukotrpan posao jer je svakom procesu neophodno dati jedinstveno ime, a ne postoji način da se uveze lista downloada. Pošto ovo predstavlja puko ograničenje softvera, voleli bismo da tu mogućnost vidimo u nekoj od sledećih verzija firmvera. Dodavanje novog torrent downloada nešto je drugačije. Korisnik mora da pronađe i snimi .torrent fajl (koji sadrži podatke o fajlu koji se skida, kao i o trackeru). Zatim se iz web interfejsa izabere upload .torrent fajla na WMU-6500FS, nakon čega sledi definisanje imena procesa kao i mesta snimanja fajla na hard disku. Kada je BitTorrent klijent u pitanju, moguće je definisati port preko kojeg se P2P komunikacija obavlja, kao i ograničiti brzinu uploada i downloada. Svaki skinuti torrent se automatski seeduje.

Bilo koji način skidanja fajlova da je u pitanju, postoji veoma zgodna opcija obaveštavanja korisnika putem emaila. Posle podešavanja SMTP servera, za svaki fajl moguće je definisati jednu ili više email adresa na koje će biti poslat izveštaj o problemu ili završetku downloada. Status svakog downloada moguće je pratiti iz web interfejsa uređaja, a omogućeno je definisanje broja istovremenih procesa. Bilo koji od procesa moguće je pauzirati ili zaustaviti, a početak downloada moguće je i zakazati za određeno vreme.

AirLive WMU-6500FS sa zadnje strane ima i dva USB 2.0 konektora. Na njih je moguće spojiti USB fleš, čitač kartica ili digitalni fotoaparat i pritiskom na dugme sa prednje strane uređaja bekapovati kompletan sadržaj sa njih u direktorijum na hard disku. Takođe, s obzirom na to da se WMU-6500FS pojavljuje u lokalnoj mreži, veoma je lako konfigurisati Microsoft Backup Utility u okviru Windowsa tako da željene podatke sa računara bekapuje na ovaj uređaj u željenim vremenskim intervalima.

Kako bi izgledala konfiguracija mreže u kojoj bi mogao da se nađe ovaj uređaj? U firmi ili kod kuće imate nekoliko računara umreženih preko žičnog ili bežičnog rutera. Izlaz na Internet omogućen je modemom koji je preko LAN-a spojen na taj ruter, ili u okviru samog rutera postoji i modem (kao što je AirLive WT-2000ARM koji smo opisali u avgustovskom broju). Na tu mrežu se poveže žičnim ili bežičnim putem WMU-6500FS. S obzirom na to da je vidljiv sa svakog računara u mreži, moguće ga je koristiti kao mrežni disk, pa je svu muziku i filmove moguće držati na njemu, umesto da se dupliraju na lokalnim računarima. Svaki od korisnika u lokalnoj mreži može da doda download proces na WMU-6500FS koji će se pokrenuti kada dođe na red, a zatim da ugasi svoj računar. Kada se download završi, uređaj će obavestiti korisnika putem emaila. Takođe, kako bi se izbegao gubitak bitnih fajlova, svaki od korisnika lokalne mreže može da podesi bekap kritičnih direktorijuma. AirLive WMU-6500FS je tih onoliko koliko je tih hard disk koji se nalazi u njemu, a u praksi to obično znači da je skoro nečujan. Ukoliko se ne koristi, motor hard diska se gasi, tako da se smanjuje zagrevanje i produžava životni vek hard diska. Jedini nedostatak je sporiji transfer fajlova preko mreže (svejedno je da li je žična ili bežična) koji iznosi 2,5 MB/s (u poređenju sa 9 MB/s uobičajenih za 100 Mbit žičnu mrežu ili teorijskih 15 MB/s koje pruža bežični standard Turbo-G).

Ukoliko posedujete malu kućnu mrežu, imate stalan širokopojasni pristup Internetu, skidate puno fajlova, stalno imate problem sa manjkom prostora a buka kompjutera vas nervira, trebalo bi da razmislite o AirLive WMU-6500FS. Njegova cena je oko 130 evra, a neophodno ga je i opremiti hard diskom. Pozitivno je što podržava i ATA i SATA standard, pa ukoliko planirate skoriji apgrejd, stari hard disk možete da udomite u ovom uređaju i obezbedite sebi miran san dok se fajlovi veselo skidaju.

Цитат
Mrežni standard:
10/100 Auto MDI/MDIX, 802.11b/g, Turbo-G
Ostalo:
ATA/SATA, backup sa USB nosača podataka, Samba fajl server, FTP/HTTP/BitTorrent download manager
Proizvođač:
AirLive

_________________Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nikola.forumakers.com
 
AirLive WMU-6500FS
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
.::Dragon Ball GT::. :: Media,Net & TV :: Hardware-
Skoči na: